Блажева В. І. Безпека продуктів харчування - фактор захисту споживачів - Blazheva, Violeta (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Прогнозується, що до 2030 року населення Землі становитиме 8 млрд. осіб, що створює необхідність збільшити, принаймні, на 40% світове виробництво продуктів харчування. 80% цього збільшення повинне бути забезпечене більш інтенсивним виробництвом сільськогосподарських культур. Харчова промисловість є другим за величиною економічним сектором в Європейському союзі. У ньому зайнято 48 млн. осіб, а його частка в європейській економіці оцінюється в 750 млрд. євро на рік. Основні принципи політики безпеки продуктів харчування регламентовані європейським законодавством у 2002 р. Вони спрямовані на сприяння вільній торгівлі харчовими продуктами у всьому Європейському союзі, гарантуючи однаково високий рівень захисту споживачів у державах-членах. Європейське законодавство у сфері харчових продуктів охоплює всі етапи харчового ланцюга - від кормів для тварин і виробництва продуктів харчування до переробки, збереження, транспортного перевезення, імпорту та експорту, оптових продажів. За допомогою цього інтегрованого підходу всі харчові продукти і корми, вироблені і продавані в Євросоюзі, можуть бути простежені "від ферми до столу", і споживачі добре поінформовані про зміст продуктів харчування, які вживають. На продуктах харчування не можуть бути поставлені медичні претензії, якщо вони не є науково доведеними і офіційно схваленими Європейською комісією.