Петрова С. А. Розвиток роздрібного асортименту і його вплив на структурування - Petrova, Simeonka Aleksandrova (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Торгові менеджери повинні достатньо добре знати переваги ефективної асортиментної політики, тому одним з перспективних напрямків економічного зростання та підвищення конкурентоспроможності торговельних підприємств є вміле вирішення проблем, що виявляються в виділеної області. Основний принцип обслуговування споживачів зводиться до витрати мінімальної кількості часу і зусиль з їхнього боку при купівлі товарів або послуг. Розкриття сутності цього принципу вимагає його інтерпретування в наступному напрямку, пов'язаному безпосередньо з торговельним підприємством, яке має пропонувати широкий асортимент і відповідну глибину асортименту з метою покупки в одному місці, здійснюваної за прийнятною ціною; створити необхідні умови для покупки, включаючи необхідність розташування у відносній близькості до місця проживання споживача або наявності хорошої і зручною транспортної доступності. Суттєве значення для споживача представляє пропонований асортимент, тобто якщо в торговому об'єкті не здійсниться покупка, то всі інші елементи споживчого обслуговування можуть залишитися неоціненим. Основна мета запропонованої розробки - розглянути і інтерпретувати сутність і основні особливості розвитку товарного асортименту підприємства і на цій базі детермінувати ключові рішення, які в своїй сукупності впливають на результати здійснюваної торговельної діяльності