Камишникова Е.В. Дослідження впливу корпоративної соціальної відповідальності на результати роботи підприємства - Kamyshnykova, Evelina (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Сучасні підприємства стикаються з комплексом економічних, соціальних та екологічних проблем, вирішення яких лежить у сфері корпоративної соціальної відповідальності. Наслідки соціально відповідальної поведінки підприємств не суперечать критеріям економічної доцільності і призводять до покращення діяльності суб'єктів господарювання.У статті запропоновано методичний підхід до вивчення впливу корпоративної соціальної відповідальності на результати діяльності підприємств, в основі якого лежить формування матриці впливу по двох характеристиках - тривалості і масштабу впливу на стейкхолдерів.З погляду масштабу, матриця передбачає виділення внутрішнього і зовнішнього впливу практик корпоративної соціальної відповідальності на результати роботи підприємства, виходячи з аналогічною характеристики груп стейкхолдерів, з позицій тривалості виділено довгострокове і короткострокове вплив.Встановлено, що в короткостроковій перспективі соціальні та екологічні ініціативи підприємств ведуть до відтоку грошових коштів, викликаному необхідністю фінансування витрат на екологію, підвищення якості продукції, розвиток місцевого співтовариства. Позитивні ефекти в короткостроковому періоді викликані зростанням продуктивності праці, обсягів продажів, енергоефективності та екологічності виробництва, якості продукції.В результаті аналізу виявлено, що заходи в галузі корпоративної соціальної відповідальності приносять найбільші вигоди в діяльності суб'єктів господарювання у стратегічній перспективі. Ефективна реалізація корпоративних соціальних практик повинна вести до досягнення кінцевих цілей - встановлення довгострокових конкурентних переваг і забезпечення сталого розвитку підприємства.