РИНОК ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ КРИЗИ - Кульбака, Олеся Михайлівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті розглянуті питання мобілізації внутрішніх ресурсів держави для виходу з кризи і відмови від тупикової політики нарощування боргових зобов’язань. Запропоновано використати в якості нового вектора розвитку економіки країни вітчизняний земельний ресурс. Вказано на значний негативний вплив корупційних механізмів на можливості аукціонного визначення вартості земельних ресурсів. Доведено, що велика кількість науково обґрунтованих методів оцінки вартості земельних ресурсів призводить до значних розбіжностей в отриманих результатах, в залежності від вибраної методики. Обґрунтовано потребу світової банківської системи в докапіталізації реальними ресурсами і земельними ресурсами, в тому числі через економічні санкції ЄС та США проти Російської Федерації. З метою справедливого розподілу фінансового доходу від капіталізації зарубіжної банківської системи рекомендовано залучити земельні бони рівномірно розподілені серед громадян країни. Запропоновано викупити у власників землі всю землю держави і провести її капіталізацію, під кутом використання в якості банківських активів, для отримання фінансового доходу.