СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ МІЖНАРОДНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН - Дугінець, Ганна Володимирівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
В дослідженні визначено, що уряди розвинених країн ставлять екологію в якості одного з центральних напрямків своєї політики, роблячи природоохоронний аспект все більш важливим фактором конкурентоспроможності та стратегії розвитку міжнародного бізнесу. Досліджено основні індикатори «індексу глобальної конкурентоспроможності, скоригованого на сталість». Зазначено, що у більшості розвинених країн в результаті здійснення концепції сталого розвитку відбуваються глибокі зміни в структурі національної економіки, прискорено впроваджуються передові ресурсозберігаючі технології, формуються нові галузі виробництва. Заходи з охорони навколишнього середовища часто призводять до прямого зниження витрат виробництва завдяки скороченню виробничих витрат, мінімізації втрат переробки відходів. Лідируючі позиції по створенню екологічних виробництв та експорту екологічної продукції займають США, Японія і країни Західної Європи, насамперед Німеччина. За результатами аналізу визначено основні можливості, що відкриваються при врахуванні екологічного фактору в підвищенні міжнародної конкурентоспроможності. Доведено що, перехід на нову модель розвитку відбувається не сам по собі, а з допомогою цілеспрямованої екологічної політики, яка сприяє зниженню витрат компаній, створенню нових ринків для продукції компаній, відходу з ринку компаній, не здатних витримувати високі екологічні стандарти, захисту передового екологічно орієнтованого бізнесу від іноземної конкуренції. Отримано висновок, що поєднання економічного та екологічного чинника міжнародної конкурентоспроможності формує нову модель економічного розвитку, яка відповідає реаліям глобалізованої економіки початку третього тисячоліття.