НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ЖИТЛОВОГО БУДІВНИЦТВА - Щербініна, Світлана Адамівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Досліджено вимоги до енергоефективності будівельного об’єкту відповідно до нормативної бази в сфері енергоефективності будівель. Представлено етапи розвитку української нормативної бази, зважаючи на потребу доведення їх до відповідності з вимогами європейських країн. Розглянуто можливості, що надає енергетична паспортизація будівель. Наведено класифікацію будинків за енергетичною ефективністю. Зауважено, що для будинків, що проектуються, необхідно приймати клас не нижче «С». Визначено заходи з підвищення енергоефективності житлових будівель, що можуть бути реалізовані за двома напрямами: по-перше, оснащення будинку енергозберігаючим інженерним обладнанням, системами, елементами і огороджувальними конструкціями, які забезпечують можливість економного використання паливно-енергетичних ресурсів; по-друге, експлуатація житлових будівель і інженерного обладнання з метою досягнення високих показників енергоефективності, регулювання енергоспоживання, енергомоніторинг. Вивчено джерела фінансування заходів щодо підвищення енергоефективності житлового будівництва, а також економічні інструменти для стимулювання розробки та впровадження енергозберігаючих технологій. Зазначено, що обираючи оптимальний варіант підвищення енергоефективності житлових будівель, потрібно ураховувати величину капітальних вкладень, надійність, режими обслуговування і роботи обладнання.