ДІАГНОСТИКА ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Маматова, Лейла Шамільевна; Буц, Анастасія Миколаївна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті розглянуто необхідність створення сприятливого клімату на підприємстві для здійснення самостійної інвестиційної діяльності та для залучення інвестицій зі сторони. Представлені загальні риси, етапи здійснення та аналізу інвестиційного клімату. Високу роль в управлінні реальними інвестиціями, щодо системи інвестиційної привабливості підприємства відіграють напрями інвестиційної діяльності в сучасних умовах господарювання. Підприємству необхідно постійно приділяти увагу стосовно інвестиційного управління, тому що інвестиційна активність та економічне зростання на підприємстві являються взаємозалежними процесами. Загальна структура інвестицій підприємства певною мірою залежить від реальних інвестицій та портфельних інвестицій. В свою чергу структура інвестицій формує фінансове становище підприємства та ефективність використання цих інвестицій підприємством. Тобто це означає, що частка вкладення інвестицій, у переважно ефективні проекти повинна призводити до максимальної користі, в свою чергу інвестиційні ризики - до мінімуму витрат. Першим кроком в реалізації інвестиційного проекту є його економічне обґрунтування, тобто визначення його інвестиційної привабливості для даного підприємства. Розглянуто методи визначення інвестиційної привабливості підприємства, з урахуванням методики розробленої групою «Інвест-Діагностика». Таким чином, кожне підприємство знаходиться під впливом ринкової кон'юнктури, яка може бути сприятлива чи ні. Але кожне підприємство має самостійно визначати напрями інвестиційної діяльності та мати в своєму розпорядженні достатньо резервів для виконання інвестиційних рішень.