ВИЗНАЧЕННЯ РІВНОВАЖНИХ СТАНІВ У РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Паршин, Юрій Іванович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Забезпечення сталого розвитку національного господарства є основою формування конкурентоспроможної економіки. За результатами проведених досліджень показано, що формування рішень, спрямованих на забезпечення сталого розвитку національного господарства, пов’язане із визначенням рівноважних станів у розвитку національної економіки, як складної системи. В основу забезпечення сталого розвитку покладено запропоновані концептуальні положення, які ґрунтуються на принципах збалансованого розвитку системи національного господарства. Для наукового обґрунтування стратегічних рішень щодо забезпечення сталого економічного розвитку, розроблена структурно-логічна схема. На теоретичному рівні проведені дослідження ефективності функціонування економічної системи. Надано формалізацію різних економічних ситуацій. Доведено, що визначення рівноваги є основою забезпечення сталого економічного розвитку системи національного господарства. Розроблено методику визначення рівноважних станів у розвитку економічної системи національного господарства. За результатами аналізу економіки з використанням отриманої виробничої функції встановлено зниження ефективності виробництва в умовах екстенсивного типу розвитку національної економіки. На основі гіпотетичного припущення залежності положення ізокванти та ізокости від стану стійкості надано класифікацію основних рівноважних станів економічної системи. За результатами досліджень встановлено, що система національного господарства знаходиться у не рівноважному стані. Виявлені закономірності складають основу обґрунтованого прийняття стратегічних рішень щодо забезпечення сталого розвитку національного господарства.