ДО ПИТАНЯ ПРО ТРУДОРЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Гетьманенко, Юлія Олександрівна; Михайлишин, Лілія Іванівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Для забезпечення ефективності міжнародної інтеграційної стратегії України та належного її позиціонування в глобальній економічній системі необхідно провести дослідження питань щодо трудоресурсного забезпечення інноваційного розвитку. Сучасне трактування інновацій зазнало значних еволюційних змін не лише в сфері безпосереднього впливу на виробництво, а й щодо ролі в соціально-економічному розвитку країн, їх регіональних об’єднань та світу загалом. Специфіка інноваційного продукту, як результату інтелектуальної праці індивідуума нерозривно пов’язана з трудовими відносинами, що в глобальному масштабі проявляється в основному через виникнення міграційних потоків висококваліфікованих кадрів з метою забезпечення більшого рівня оплати власної праці. Досліджено два ключові аспекти трудоресурсного забезпечення інноваційного розвитку економік в умовах глобалізації, які в свою чергу пояснюють сучасні тенденції міграційних потоків, причини зміни демографічної ситуації і в певній мірі, причини дисбалансів в економічному розвитку країн світу. Такі наслідки відіграють важливу роль як у визначенні напрямків і структури самої міграції, так і у формуванні суспільної думки і державної політики по відношенню до неї. Вивчення цих питань і їх подальше вирішення дають можливість максимально ефективно використати позитивні наслідки «інтелектуальної міграції» та оптимізувати негативний її вплив в соціально-економічному розвитку України.