ОГЛЯД ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ: ВИКЛИКИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ - Хаджинов, Ілля Васильович (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті проаналізовано поточні тенденції розвитку економіки України, здійснено аналіз зовнішніх та внутрішніх ризиків формування економічної кон’юнктури країни, визначено припущення та ризики розвитку економіки України у 2014-2015 рр. Події в Україні створюють вторинні ефекти для всіх країн СНД та їх основних торговельних партнерів. У разі подальшої нестабільності зростають ризики порушення торговельних та фінансових зв’язків у регіоні. Секторальні санкції щодо РФ та геополітична напруженість призведуть до зниження інвестиційної активності в Росії, згортання інвестиційних проектів та виведення іноземних капіталів з російського ринку. Обмеження, які запровадила РФ щодо імпорту з України, країн ЄС та США, чинитимуть потужний інфляційний тиск на економіку РФ. При цьому навіть ефективне запровадження програм імпортозаміщення, яке, на думку російських економістів, може стати стимулятором для економіки РФ, не дозволить досягти відчутних ефектів у короткостроковій перспективі. У разі неможливості запобігання ризиків повторної відчутної девальвації національної валюти, можна сподіватися, що її здешевлення дещо стимулюватиме експортну діяльність українських товаровиробників та знижуватиме попит на імпортну продукцію, що в короткостроковій перспективі сприятиме певному коригуванню зовнішньоторговельного балансу.