РЕАЛІЗАЦІЯ КОНЦЕПЦІЇ ГІДНОЇ ПРАЦІ НА ОСНОВІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ АКТИВІВ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ - Шаульська, Л. В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
Статтю присвячено проблемам забезпечення гідної праці через зростання конкурентоспроможності людського капіталу. Узагальнено основні характеристики Концепції гідної праці. Розроблено модель забезпечення передумов реалізації Концепції гідної праці за рахунок зростання конкурентоспроможності активів людського капіталу. Запропоновано заходи щодо реалізації зазначеного завдання в умовах нестабільної ситуації в країні. Необхідність формування та впровадження на всіх рівнях виваженої та сучасної кадрової політики, яка б була орієнтована на принципи гідної праці. Такі складові кадрової політики підприємства, як пошук, добір, найм персоналу, його оцінка забезпечують на підприємстві формування людського капіталу через залучення працівників з певним рівнем освіти, здоров’я, знаннями, практичним досвідом тощо. Навчання, підвищення кваліфікації та ротація у системі кадрової політики повинні сприяти накопиченню на підприємстві необхідного людського капіталу, що має певні конкурентні переваги. Сучасна кадрова політика, основою якої є принципи гідної праці, має збагатитися завданням щодо зростання рівня конкурентоспроможності людського капіталу. Переваги від його реалізації будуть відчутними як для працездатного населення, яке є носієм людського капіталу, так і для економічних суб’єктів, які є його «користувачем». У виконанні цього завдання зацікавленими є всі учасники соціально-трудових відносин