КІЛЬКІСНЕ ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ СТАЛОСТІ РОЗВИТКУ ОЩАДНОЇ СИСТЕМИ - Литвин, Валерія Володимирівна (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті розглянуті особливості визначення основних показників рівня сталості розвитку ощадної системи. При формуванні методології оцінки сталого розвитку національної системи заощаджень запропоновано використати бенчмаркінговий підхід, за якого доцільно аналізувати не абсолютні значення рівня заощаджень впродовж досліджених років, а проводити порівняння річних темпів зростання показника у відсотках (динамічні індекси). На основі даних щодо темпів зростання обсягів заощаджень впродовж 1996 – 2011 років з використанням статистичних показників (відносної та накопиченої частоти) визначені оптимальні темпи зростання заощаджень. Для визначення меж сталого розвитку системи заощаджень запропоновано визначити на основі аналізу однорідності вибірки значень темпів зростання обсягів заощаджень в національній економіці. Таким чином, запропоновано рівень надійності, що дорівнює половині довірчого інтервалу для генерального середнього арифметичного темпів зростання обсягів заощаджень в Україні, вважати межами сталого розвитку ощадної системи національного господарства. У роботі запропоновані методологічні засади та здійснене кількісне оцінювання показників рівня сталості розвитку національної системи заощаджень. Встановлено, що темп зростання обсягів заощаджень змінювався в межах 10,75 – 223%. В роботі розроблено методологію визначення сталості розвитку національної ощадної системи. Для визначення абсолютних значень рівня сталості розвитку ощадної системи запропоновано використати показник відносної частоти. Встановлено, що оптимальним можливо вважати темпи зростання обсягів заощаджень 101,95%; 117,15%; 147,55% та 162,75%. Для визначення меж сталості розвитку ощадної системи запропоновано проводити аналіз однорідності вибірки значень темпів зростання обсягів заощаджень в національній економіці. Визначено, що межі сталого розвитку становлять 120,85% - 168,75%.