РЕАЛІЗАЦІЯ ФОРМ ЗАХИСТУ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ПРОЦЕСІ ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ - Капранова, Л. Г.; Шилін, А. Є. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
В статті, спираючись на досвід видатних українських вчених та законодавчі акти в сфері захисту прав інтелектуальної власності, наведено основні теоретичні аспекти захисту об’єктів інтелектуальної власності в процесі трансферу технологій. Зазначено, що зі збільшенням кількості об'єктів інтелектуальної власності, зростанням конкуренції на ринках товарів і послуг, збільшується і кількість порушень прав на об'єкти інтелектуальної власності. Наведено типові порушення авторського права і суміжних прав, які дають підстави для судового захисту. Наведено прийоми відстеження порушень прав об’єктів інтелектуальної власності в процесі трансферу технологій. Наведено дії, що визначені законодавством України як недобросовісна конкуренція, і за які Антимонопольний комітет України накладає штрафи, а також притягує порушників до адміністративної та цивільно-правової відповідальності. Зазначено, що на відміну від деяких західних країн, в Україні поки що немає патентного суду, але є практика створення судових колегій з інтелектуальної власності, наприклад, при Вищому господарському суді України. У таких колегіях працюють судді, які мають спеціальну професійну підготовку з інтелектуальної власності і тому можуть компетентно вирішувати спори щодо інтелектуальної власності.