ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВАНТАЖНИХ ТЕРМІНАЛІВ ЯК ЗАСІБ ОПТИМІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ТРАНСПОРТУВАННЯ ПРОДУКЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА - Богданов, С. М.; Оверченко, А. І. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2014)
У статті розглянуто теоретичні основи транспортування та його зв’язок з логістикою. В статті йде мова про роль термінальних систем в сучасному функціонуванні підприємств, а особливо тих, що в процесі роботи мають справу з транспортуванням продукції. В роботі визначено сутність термінальних перевезень та їх вплив на підвищення ефективності системи транспортування. Окреслено логістичні послуги, що надаються терміналами, та основні види терміналів, що функціонують в Україні. З огляду на важливість питання впровадження ефективних способів транспортування продукції у діяльності більшості вітчизняних підприємств, охарактеризовано сучасний стан термінальних систем в Україні та відповідно проблеми, з якими вони стикаються. Також розглянуто приклади успішних іноземних термінальних організацій, перейняття досвіду, методів та знань яких може стати шляхом підвищення ефективності функціонування вантажних терміналів в Україні. З метою поліпшення роботи терміналів в статті запропоновано шляхи їх оптимізації. Детальний аналіз цього питання спонукає зробити висновок, що для українських вантажних терміналів доцільним є запровадження набору критеріїв чи вимог, яким буде відповідати його діяльність. Відповідно в статті розроблено та запропоновано набір вимог до терміналів, що умовно можна назвати TQE: розвиненість технології, якість послуг та ефективність розподілу ресурсів.