ВПЛИВ ЯКОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ СФЕРИ УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ НА ПОКАЗНИКИ СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Кривенко, С. В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У роботі обґрунтовано, що якість регулювання є важливим чинником стійкого розвитку для будь-якої сфери. Зокрема, від стану управління відходами в країні залежать багато показників соціо-еколого-економічного розвитку. Обґрунтовано застосування експертного методу для оцінки рівня якості державного регулювання сфери управління відходами. За допомогою розрахункового методу експертні оцінки узагальнюються для отримання інтегрального індексу, на основі якого робиться висновок про рівень якості державного регулювання сфери управління відходами в країні. За допомогою інструментів кореляційно-регресійного аналізу досліджуються взаємозв’язки між індексом якості регулювання сфери управління відходами та показниками стійкого розвитку. У статті досліджується якість регулювання сфери управління відходами в Україні шляхом експертного оцінювання ступеня впровадження міжнародних стандартів, рекомендацій і правил та отримання на його базі узагальненого індексу в динаміці. За допомогою інструментів кореляційно-регресійного аналізу встановлюється наявність взаємозв’язку між якістю регулювання та показниками стійкого розвитку економіки, екології та соціальної сфери країни. Автором доведено, що якість регулювання сфери управління відходами дійсно має суттєвий вплив на ряд показників, що характеризують стан і розвиток економіки, соціальної сфери та екології України. Пропозиції щодо використання взаємозв’язку між індексом якості регулювання сфери відходів та рядом ключових параметрів стійкого розвитку України можуть бути використані державними органами, що здійснюють розробку стратегії управління відходами та її практичну реалізацію.