СИСТЕМНО-ІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ РЕГІОНУ - Сотниченко, Л. Л. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті підкреслюється, що транспортну інфраструктуру і її елементи в рамках регіону можна вивчати як систему внутрішньорегіональних зв'язків, що перебувають у постійній взаємодії. Процес нагромадження потенціалу транспортної інфраструктури регіону необхідно розглядати як систему, елементи якої мають горизонтальні й вертикальні зв'язки, взаємозалежні й взаємообумовлені. Показано графічне представлення взаємозв'язків між елементами транспортного потенціалу регіону. Для графа регіонального транспортного потенціалу представлена матриця суміжності. Відзначено, що саме специфічний, сукупний потенціал транспортної інфраструктури регіону становить основу його конкурентоспроможності, для підвищення котрої необхідно займатися розвитком багатьох його складових. Для того щоб підвищити стабільність системи або її властивості до впливу різних факторів, необхідно, насамперед, удосконалювати саму систему зсередини, підсилюючи й адаптуючи взаємозв'язки й процеси між її елементами (компонентами). На місце концентрації ресурсів приходить адаптивність як ключовий орієнтир регіонального управління. Головним фактором розвитку інфраструктури регіону повинне стати не стільки наявність ресурсів, а ефективність їх використання. Приведено формальне визначення системи управління інфраструктурою регіону мовою теорії множин. На основі вивчення різних теоретичних концепцій і парадигм можна припустити, що в якості однієї з опор наукової бази розвитку системи управління регіональною інфраструктурою слід залучити системно-інтеграційний підхід. На основі проведених обґрунтувань у контексті системно-інтеграційного підходу, пропонується принципово нова сутнісно-змістовна модель сукупності підсистем сучасної управлінської структури