ГЕОЕКОНОМІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Іванов, І. Є. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В статті розглянуто пріоритетні напрями здійснення зовнішньоторговельної політики України в галузево-територіальному контексті формування світової торгівлі. Проаналізовано три магістральні напрями зовнішньоторговельної співпраці вітчизняних виробників – країни Євросоюзу, пострадянські країни та країни Північної Африки і Близького Сходу. З метою одержання вичерпної характеристики по кожній групі країн розраховано: індекс участі у глобальних ланцюгах доданої вартості, індекс позиції в цих ланцюгах, індекс внутрішньогалузевої торгівлі, індекс компліментарності торгівлі та коефіцієнт відносних компаративних переваг. Встановлено тісний взаємозв’язок у виробничо-торговельній співпраці між Україною та ЄС, який характеризується значною різницею в позиціях сторін за рівнем обробки товарів та взаємним попитом на експортну продукцію один одного. Щодо країн СНД спостерігається прискорена тенденція до дезінтеграції у минулому найбільш ефективних для вітчизняного господарського комплексу торговельно-виробничих зв’язків, що супроводжується торговими війнами та нівеляцією попередній досягнень зовнішньоторговельної політики. Активний курс на імпортозаміщення перетворює країни СНД на внутрішньоконкурентне формування, усуваючи навіть довгострокові перспективи відновлення співпраці. Альтернативою країнам СНД у зовнішній торгівлі України може стати регіон ПАБС за умови активізації між ними внутрішньогалузевої торгівлі та належної участі держави в укладанні угод про преференції в торгівлі між Україною та країнами ПАБС.