ТРАНСФОРМАЦІЯ ПІДХОДІВ ДО ВИБОРУ РЕГУЛЯТОРНИХ МОДЕЛЕЙ ЗОВНІШНЬОЇ ТОРГІВЛІ - Кудирко, Л. П. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Досліджено організаційно-економічну та інституціональну складові у трансформації підходів до вибору моделей зовнішньої торгівлі в сучасну добу. Сформульовано гіпотезу щодо взаємозв’язку між регуляторними моделями розвитку зовнішньоекономічного сектора та зовнішньої торгівлі як його складової та міжнародною спеціалізацією країни, рівнем диверсифікованості виробництва та зовнішньоторговельних зв’язків, місцем країни в міжнародному розподілі праці, рейтингу на світових ринках товарів та послуг. Виявлено поліваріантність результатів теоретичних та емпіричних досліджень щодо впливу лібералізації зовнішньої торгівлі на економічне зростання та розвиток країн світу. Обґрунтовано, що формування глобального тла виробничих та збутових мереж призводить до необхідності зміни концепції та моделі регулювання зовнішньої торгівлі на рівні окремих національних економік. Обґрунтовано, що використання у сучасній міжнародній та національній торговельній статистиці застарілих методичних підходів до оцінки обсягів та структури зовнішньоторговельних зв’язків на основі валових показників експорту та імпорту країн призводить щонайменше до викривлення масштабів участі країн в міжнародному товарообігу та створенні доданої вартості, ступеня розвитку сервісної компоненти світової торгівлі. Визначено, що подальше поглиблення міжнародної виробничої та торговельної кооперації зумовлює до посилення змін у сфері зовнішньоторговельної політики через механізми міжнародного співробітництва. Аргументовано, що пріоритетом транскордонної інституціональної співпраці має стати протидія ускладненням при впровадженні традиційних інструментів регулювання зовнішньої торгівлі та інвестування. Доведено, що в умовах затяжної світової рецесії та ускладнення умов для розширеного відтворення економічних систем відкритого типу формується підґрунтя для поширення антиліберальних проявів у реалізації антикризових програм та формується політичний запит на протекціоністську політику та ідеологію в системі регулювання зовнішньої торгівлі.