АНАЛІЗ ЗАХОДІВ У СФЕРІ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Мащенко, C. О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті проаналізовані методичні положення оцінки енергозберігаючих заходів на регіональному рівні. Запропоновано задля біль повної оцінки включити до вже існуючої методики показники частки впровадження енергетичних ресурсі з впровадженням відновлювальних джерел енергії, рівня природоємності та інвестиціоємності ВРП. На основі проведених розрахунків розширених показників зроблено групування регіонів України за допомогою методу групування. Для цього проведено ранжування інтегральних індексів енергоємності, природоємності та інвестиціоємності  ВРП регіонів України, а також визначено сукупний індекс ВРП.  На основі сукупного індексу ВРП виокремлені 2 групи регіонів України з високим та низьким рівнем впровадження енергозберігаючих заходів. З групи регіонів з низьким рівнем впровадження енергозберігаючих заходів виокремлено 3 групи регіонів, а саме:  високоенергоємні, середньоенергоємні та низькоенергоємні Згідно розгрупуванню регіонів запропоновано зонування регіонів України за ознаками енергозбереження, в результаті якого виокремлено дві зони та три підзони регіонів України. Для виокремлених зон зроблений кореляційно- регресійний аналіз. Для побудови моделі було відібрано три показника, які характеризують та відображають стан енергозбереження регіонів України.  Зроблений висновок, що побудовані моделі можливо застосувати для вдосконалення регіональної політики у сфері енергозбереження в регіонах України.