СУЧАСНИЙ СТАН СВІТОВОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ СИСТЕМИ - Капранова, Л. Г. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті зроблено аналіз сучасного стану ринку енергії в умовах глобальної системи. Наведено основні країни - лідери експорту енергетичних ресурсів. Наведено фактори, які впливають на стан світового енергетичного ринку. Визначено, що розвинені країни мають більше можливостей забезпечити безпечну, доступну та екологічно чисту енергетику і збалансувати енергетичну стійкість. Вони приділяють велику увагу переходу на поновлювані джерела енергії, включаючи гідро- і атомну енергетику. Можна вважати, що найважливішим трендом розвитку світової енергетики буде подальше зростання частки електроенергії в кінцевому споживанні енергії - це найбільш зручна у використанні форма енергії буде витісняти всі інші. Робимо висновок, що Для учасників світового енергетичного ринку, незалежно від їхніх масштабів і цілей, прийшло якісно інший період, вимагає знаходження нових алгоритмів дій для подолання сучасних викликів, що виникають у соціальній, політичній і технологічній сферах.