СТАНОВЛЕННЯ СВІТОВОГО РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: ПРОСТОРОВО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Давидюк, Л. П. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Розглянуто теоретичні та практичні аспекти впливу глобалізації на становлення світового ринку праці. Проаналізовано наукові тлумачення та підходи щодо змісту поняття «світовий ринок праці» як економічної категорії. Зроблено висновок, що сучасній економічній літературі існує проблема використання та тлумачення поняття світовий ринок праці. Визначено, що найпоширенішим тлумаченням терміну «світовий ринок праці» вважається таке – це система відносин, що складаються між державами з приводу узгодження попиту та пропозиції робочої сили, регулювання її міждержавних потоків, оплати праці та соціального захисту на тлі глобалізаційних процесів. Досліджено основні фактори становлення світового ринку праці. Виділено чинники глобалізаційних трансформацій становлення світового ринку праці. Визначено, що саме в регіональних межах формуються компоненти світового ринку праці та його територіальні сегментування, найбільшими з яких стали західноєвропейський, американський, азіатський, близькосхідний, і африканський. У структурі світового ринку праці відповідно до кваліфікації працівників виокремлюють два основних сегменти: глобальний ринок кваліфікованої праці та низької кваліфікації. Все це, та багато іншого диктує необхідність розробки та впровадження єдиного уніфікованого міжнародного законодавства у сфері використання праці.