АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ РЕЖИМУ ВАЛЮТНОГО КУРСУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГРОШОВОЇ ОДИНИЦІ - Тохтамиш, Т. О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті досліджено режими валютного курсу національної грошової одиниці за методикою МВФ та вітчизняною практикою. Визначено, що найбільш поширеними є режими фіксованого та плаваючого курсів. Зазначено їх відмінності, які полягають у ступені взяття центральним банком офіційного зобов’язання з підтримки паритету валютного курсу через валютні інтервенції. Зазначено, що методологією визначення валютних курсів займається Міжнародний валютний фонд. Останнім було розроблено дві класифікації визначення режимів валютного курсу: де-факто-класифікації та де-юро-класифікації. Визначено їх переваги та недоліки. Проведено аналіз змін у змісті де-факто-класифікації 1999 та 2009 рр. Надано характеристику режимів установлення валютного курсу в Україні та запропоновано інструментарій їх реалізації. Визначено основні чинники впливу на курс національної валюти, які поділяються на три групи: курсоутворюючі, регулюючі та чинники кризового характеру. Визначено ступінь впливу кожного чиннику на курс національної валюти країни. Курсоутворюючі чинники визначають оптимальний стан співвідношення попиту та пропозиції іноземної валюти, що схильний до стабільності чи поступової, внутрішньо зумовленої та передбачуваної зміни. Структурні чинники впливають на кон’юнктуру ринку через зміну курсоутворюючих чинників. Ці інструменти використовуються безпосередньо державою для досягнення певних цілей в її економічній політиці, проте ефективність їх зростає в умовах, коли економіка країни перебуває у стані тривалої рівноваги. Чинники кризового характеру виникають при порушенні динамічної рівноваги економіки і, своєю чергою, послаблюють дію курсоутворюючих чинників та знижують результативність регулятивних заходів держави Розкрито заходи підтримки рівноваги валютного ринку України