ГАРМОНІЗАЦІЯ ТА СПРОЩЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНИХ ПРОЦЕДУР В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Дьяченко, О. В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Зроблено аналіз змін, які відбулися останнім часом в митному законодавстві України з метою адаптації до міжнародних та європейських стандартів. Зокрема, проаналізовано положення нової редакції Митного кодексу України та Закону України «Про Митний тариф України». Наголошено, що гармонізація та спрощення практики здійснення митних процедур є важливим чинником для міжнародної торгівлі та економічного розвитку країн завдяки впливу спрощення процедур на конкурентоспроможність і ринкову інтеграцію країн, а також за рахунок того, що спрощення митних процедур відіграє все більшу роль у залученні прямих іноземних інвестицій. Підкреслено важливість дотримання для України положень Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур для подальшого розвитку відносин між митними органами та бізнесом. Детальний аналіз міжнародних нормативних актів у сфері митної справи дозволив дійти висновків, що за останні роки Україна зробила значний крок вперед щодо адаптації національного митного законодавства та оптимізації митних процедур до міжнародних та європейських стандартів, а сучасні терміни, які використовуються у оновленій редакції Митного кодексу України, узгоджені між собою, а також з положеннями Кіотської конвенції, а отже вітчизняна митна термінологія певною мірою адаптована до міжнародної.