Зось-Кіор М. В. Методичні засади економічної, соціальної та екологічної ефективності використання земельних ресурсів аграрного сектору економіки - Zos-Kior, M. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В статті представлено авторське визначення видів земель в Україні за участю у формуванні доданої вартості суб’єктів земельних інтересів. Розроблена система критеріїв оцінки рівня ефективності управління земельними ресурсами аграрного сектору економіки. До критеріїв економічної ефективності віднесено: землевіддачу – основний показник – додана вартість на 1 га сільгоспугідь; продуктивну вмотивованість – співвідношення норми прибутку на капітал, вкладений в аграрний сектор, і середньої ставки за депозитами; диверсифікованість – питома вага продукції тваринництва в структурі товарної продукції. До критеріїв соціальної ефективності віднесено: продуктивність – основний показник – кількість населення, що фактично годує 1 га сільгоспугідь; мотивацію – темп приросту реальних доходів сільського жителя; сталість – частка населення в сільській місцевості непенсійного віку. До критеріїв екологічної ефективності віднесено: антропогенне навантаження – основний показник – внесення хімічних добрив на 1 га; відтворення – якість землі за балом бонітету; гармонізації – темп приросту площі еродованих земель. По кожному з видів ефективності введено в розрахунок мультиплікативні показники, які в основному увійшли як складові вперше пропонованих до даного аналізу агрегованих показників економічної, соціальної та екологічної активності на селі. Сутність даних показників полягає в можливості оцінки інтенсивності та сили дії суб’єктів земельних відносин. Розроблена методика є основою для визначення інтегрального показника ефективності управління земельними ресурсами аграрного сектору країни (регіону).