Припотень В.Ю., Ізюмов І.Ю. Стохастична модель діагностики економічних показників малого підприємства - Припотень, В. Ю.; Изюмов, И. Ю. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Основні протиріччя, при діагностуванні показників малих підприємств, визначаються за допомогою охоплення усієї діяльності підприємства і отримання агрегованої інформації для контролю дестабілізуючих чинників і проведення необхідних дій найбільш ефективним способом. При описі проблеми, авторами відмічено, що основа трудність цих протирічч закладена в причинно-наслідкових зв'язках економічних об'єктів, а зміна одних абсолютних показників не завжди трансформується в результати інших. Таким чином, побудова діагностуючої системи тягне значні економічні витрати. Аналіз останніх досліджень і публікацій, дозволив отримати дані про можливість застосування методів економічного аналізу, особливостей побудови моделей і використання інформаційних технологій. Завершуючий етап процесу діагностування - це визначення виконавців і горизонтальних зв'язків між ними, який супроводжується побудовою алгоритму за описаними в статті правилами. Цей процес дозволяє визначити окремі етапи робіт.  Проведення діагностування малого підприємства, на підставі результатів минулих періодів, не дає якісної оцінки і значно знижує отримані результати, що спричиняє пошук і розробку нових математичних методів і інформаційних підходів до вирішення проблеми. У оперативному режимі визначити негативні чинники дозволяє створення динамічної моделі. Основна ідея статті - це розробка нових методик, визначення основних дестабілізуючих чинників в системах діагностування економічного стану малого підприємства. В результаті проведеного дослідження, представлена методика діагностування економічного стану малих підприємств, базовим елементом, якою є стохастична модель підприємства. На основі безперервної оцінки кореляційних властивостей вхідних показників малого підприємства формуються гармонійні вузлові функції, за допомогою яких на моделі проводяться випробування. За результатами випробувань із заданою точністю (ймовірність стабільного стану) проводиться діагностування малого підприємства.