СУТНІСТЬ ТА ОСОБЛИВОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ - Швець, Г. О.; Скрипченко, Л. С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
У статті розглянуто історію виникнення інтелектуальної власності. Визначено деякі підходи до тлумачення поняття «інтелектуальна власність» з точки зору різних науковців. На базі Конвенції про заснування Всесвітньої організації інтелектуальної власності перераховано які права містить інтелектуальна власність. Відповідно з чинним законодавством України визначено хто є суб’єктом права інтелектуальної власності, а саме: громадяни, юридичні особи і держава. Наведено класифікацію об’єктів інтелектуальної власності, яка складається з об’єктів промислової власності (винаходи, промислові зразки, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, найменування місць походження товарів, фірмові найменування), об’єктів авторського (твори науки, літератури і мистецтва, які є результатом творчої діяльності) та суміжного права (права виконавців, виробників фонограм та організацій мовлення) та нетрадиційних об’єктів інтелектуальної власності (сорти рослин, топографії інтегральних мікросхем, комерційна таємниця (ноу-хау). А також додатково проведено характеристику з кожної групи об’єктів інтелектуальної власності, що наведені у класифікації. Зазначено та охарактеризовано, що однією з особливостей інтелектуальної власності є те, що вона містить у собі особисті немайнові права інтелектуальної власності та (або) майнові права інтелектуальної власності. Наведено сучасну законодавчу базу України у сфері інтелектуальної власності складають, яка складається з Конституції України, кодексів України, спеціальних законів України, указів та розпоряджень Президента, постанови Кабінету Міністрів України, відомчі підзаконні акти тощо. Перераховано переваги від використання та створення об’єктів інтелектуальної власності.