ЛОГІСТИЧНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ІНФРАСТРУКТУРОЮ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ - Горошкова, Л. А.; Волков, В. П.; Шкарупіло, Є. В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
В роботі проведено аналіз факторів впливу на фінансово-економічний стан житлово-комунального господарства України. Встановлено, що ними є інфраструктурна складова та фактори попиту на послуги та ціни на них. Доведено, що покращити стан галузі можливо за рахунок ефективного управління інфраструктурою на засадах логістики. В роботі побудовані карти ринку комунальних послуг з урахуванням рівня благоустрою житлового фонду. Встановлено, що в галузі існує додатковий сегмент ринку – інфраструктура у аварійному стані. Це для галузі є потенційною можливістю збільшення обсягу надання послуг, для населення – можливістю підвищення рівня його добробуту за рахунок покращення якості житлових умов. Доведено, що подальший розвиток інфраструктури є фактором позитивного впливу на фінансово-економічний стан галузі. Встановлено, що фактором впливу на фінансовий результат ЖКГ є показники ціни та попиту на послуги галузі. Проведений аналіз показав, що обсяги споживання (попит) послуг технічного обслуговування житла та електроенергії зростають не дивлячись на збільшення цін на них, тобто спостерігається порушення закону попиту. Щодо інших ЖК послуг, то закон попиту виконувався – зі зменшенням обсягу  споживання, ціна – зростала.  Для побудови математичної моделі, що описує ці залежності запропоновано використати логістичне рівняння. На відміну від традиційного підходу, при якому логістичне рівняння описує динаміку зміни дослідженого параметра в часі, побудовано логістичні криві залежності ціни ЖК послуг від обсягу попиту на них. Запропоновано визначати рівноважний стан галузі як точку перетину логістичних кривих, побудованих для послуг, для яких виконується закон попиту та тих, для яких він порушується (послуги Гіффена)