ЛОГІСТИЧНИЙ ПІДХІД В УПРАВЛІННІ ФІНАНСОВИМИ ПОТОКАМИ ПРОЕКТІВ - Горошкова, Л. А.; Волков, В. П.; Кіянова, Г. В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Економічні науки, 2015)
Встановлено, що використання математичного апарату нечітких множин щодо оцінки інвестиційних проектів, буде сприяти підвищенню достовірності прогнозних розрахунків щодо економічної і соціальної ефективності реалізації програм та проектів. Показано, що традиційні показники доцільності реалізації проекту, як чистий дисконтований дохід (NPV), внутрішня норма рентабельності (IRR) та термін окупності (РР) використовуються за умови, що відомі грошові потоки проекту. На практиці, це не завжди так, що і дозволило запропонувати для оцінки реальних інвестиційних проектів у житлово-комунальному господарстві використати математичний апарат нечітких множин, коли певну частину параметрів проекту можуть оцінити експерти. Доведено, що особливістю проектів у сфері ЖКГ є їх одночасно економічна і соціальна ефективність, тобто параметри оцінки проекту є одночасно кількісними і якісними. Показано, що одночасно оцінити кількісні і якісні показники можливо за умови використання математичного апарата теорії нечітких множин. З урахуванням високої енергоємності вітчизняного ЖКГ, при оцінці інноваційно-інвестиційних проектів запропоновано використовувати  додатковий до фінансових критеріїв показник енергоємності проекту