Вплив режиму позапічної обробки на рівень засвоєння бору при виплавці низьколегованих конструкційних сталей - Nazuta, L. Yu.; Fedorova, O. V.; Khavalits, Y. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Об’єкт дослідження: технологія мікролегування бором низьколегованих конструкційних сталей. Метод дослідження: аналіз ступеня засвоєння бору за даними статистичної обробки плавок поточного виробництва. Мета роботи: визначення оптимального режиму позапічної обробки з метою отримання максимального ступеня засвоєння бору. Проаналізовано технічні та економічні переваги мікролегування конструкційної сталі бором. Показано, що благотворний вплив бору на технічні характеристики (перш за все на прогартовуваність) обумовлено особливостями будови атомів бору і проявляються лише в сталях, що пройшли термомеханічну обробку. Здатність інтенсивно змінювати структуру металу є передумовою зниження в них вмісту нікелю, молібдену та інших легуючих елементів. Проаналізовано динаміку та структуру виробництва борвмісних сталей, розглянута існуюча технологія мікролегування бором основних марок сталі. На прикладі сталі А514В вивчено вплив ступеня розкисленням металу і витрати титану на питому витрату і ступінь засвоєння бору. Показано, що використання сучасних засобів позапічної обробки (агрегату ківш-піч - УКП та вакууматора VD) дозволяє підвищити ступінь засвоєння бору і, відповідно, якість металу