Фазово-структурний стан і механічні властивості сталі 60С2ХФА після Q-n-P-T обробки - Zurnadzhy, V. I.; Efremenko, V. G.; Matvienko, V. M.; Brykov M. М.; Tsvetkova О. V.; Ksenita, M. O. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
В статті описано вплив низького відпуску на фазово-структурний стан та механічні властивості сталі 60С2ХФА, яку було піддано Q-n-P («Quenching and partitioning») термічній обробці. Встановлено, що Q-n-P обробка (аустенизація із гартувальним охолодженням до 160°С і наступною витримкою при 300°С впродовж 300 с) істотно підвищує комплекс механічних властивостей сталі в порівнянні зі стандартним загартуванням та відпуском при 300°С. Відпуск призводить до додаткового зростання міцності та пластичності сталі. Покращення властивостей пов’язано із формуванням багатофазної мікроструктури (мартенсит/нижній бейніт/аустеніт), яка містить підвищену кількість залишкового аустеніту. Відпуск при температурі більш ніж 200°С зменшує долю аустеніту в структурі, що викликає деяке зниження ударної в’язкості