Структурні макроаномалії покриття, наплавленого порошковою стрічкою ПЛ АН-111 - Belik О. G.; Efremenko, B. V. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
У статті описані особливості мікроструктури зносостійкого сплаву 500Х40Н40С2РЦ, отриманого електродуговим наплавленням з використанням порошкової стрічки ПЛ АН-111 (наплавка в два шари з 50%-м перекриттям валиків). Крім первинних і евтектичних карбідів M7C3, аустеніту і графіту в мікроструктурі були виявлені великі аномальні зони (LAF) у вигляді округлих «білих» плям без карбідів діаметром 120-300 мкм, які не піддаються травленню. LAF залягають головним чином в зоні сплаву валиків і мають мікротвердість в межах 370-416 HV. За даними EPMA-аналізу, LAF збагачені залізом і збіднені хромом і нікелем відносно номінального складу сплаву 500Х40Н40С2РЦ. Формування LAF пояснюється ефектом концентраційного переохолодження, що призводить до кристалізації локальних ділянок при знижених температурах із утворенням бескарбідного аустеніту