Аналіз підходів до реалізації систем бездротової передачі енергії з використанням низькочастотних магнітних полів - Burlaka, V. V.; Gulakov, S. V.; Podnebennaya, S. K.; Skosyrev, V. G. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Метою роботи є аналіз процесів в системі бездротової передачі енергії з використанням низькочастотних магнітних полів, виконаної з застосуванням резонансного повітряного трансформатора, і розробка підходів до підвищення ефективності роботи таких систем. Виконано оцінку режиму роботи по основній гармоніці системи бездротової передачі енергії з налаштованою в резонанс передавальної котушкою. Показано, що необхідною умовою максимальної потужності в приймачі є не тільки налаштування в резонанс приймальної котушки, а й навантаження приймального контуру на строго певний активний навантажувальний опір, залежний від коефіцієнта зв’язку між передавальною і приймальною котушками. Виконано оцінку максимальної потужності, що передається, визначені вимоги до випрямляча приймача, при виконанні яких можлива робота з максимальною потужністю в навантаженні. Запропоновано застосувати в приймачі активний випрямляч з відповідною спеціалізованою системою управління, що забезпечує роботу з алгоритмом пошуку точки максимальної потужності MPPT (Maximum Power Point Tracking) і точне підстроювання приймального контуру в резонанс в реальному часі за рахунок контролювання фазового зсуву між напругою і струмом. Використання пропонованого підходу в системах бездротової зарядки акумуляторів дозволить підвищити ефективність їх роботи і зменшити час заряду