Джерело живлення машини контактного зварювання з покращеною електромагнітною сумісністю - Podnebennaya, S. K.; Burlaka, V. V.; Gulakov, S. V.; Skosyrev, V. G. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Метою роботи є розробка джерела живлення машини контактного зварювання із підвищеними техніко-економічними показниками. На основі аналізу існуючих схемних рішень трифазних джерел живлення машин контактного зварювання запропоновано нове схемне рішення джерела живлення, засноване на застосуванні безпосереднього матричного перетворювача. В якості силових ключів в розробленому джерелі живлення використовуються транзисторно-діодні комутатори, кожен з яких складається з транзистора і чотирьох діодів. Таке рішення дозволяє знизити собівартість джерела, зменшити втрати потужності в ньому. Для вирішення завдання дисипації енергії поля розсіювання трансформатора при зміні полярності вихідної напруги, що виникає через те, що перетворювач є нерекуператвним, авторами запропоновано оригінальне рішення бездисипативного квазірезонансного обмежувача напруги. Він складається з послідовно з’єднаних конденсатора і двоспрямованого ключа. Його застосування призводить до зменшення втрат потужності. Розроблено алгоритми управління ключами, що дозволяють забезпечити електромагнітну сумісність джерела з мережею і підвищити його коефіцієнт потужності