Аналітичне дослідження відновлювальних процесів у доменній печі при вдуванні пиловугільного палива - Semakov, V. V.; Russkikh, V. P.; Semakova, V. B.; Karikov, S. A.; Kirsanov, R. Yu. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Мета статті – аналітично дослідити зміну показників відновлювальних процесів у доменній печі при частковій заміні коксу пиловугільним паливом (ПВП). Для компенсації погіршення газопроникності стовпа шихтових матеріалів в умовах вдування ПВП знижена частка прямих змішаних подач у циклах завантаження шихти. Проведене порівняння виявило, що показники відновлювальних процесів у розглянутих періодах досить близькі. Встановлено, що в передремонтному періоді до впровадження технології вдування ПВП до горну теплові втрати печі були вище практично на 2%. Сумарний коефіцієнт заміни коксу вугільним пилом не досяг 1 кг/кг ПВП. Визначено показники роботи доменної печі до і після впровадження вдування в горн пиловугільного палива з рівними втратами тепла. В результаті їх порівняння виявлено погіршення показників відновлювальних процесів при вдуванні до горну печі ПВП, а також наявність резерву зниження питомої витрати коксу за рахунок поліпшення відновлювальної роботи газового потоку. За допомогою графоаналітичної схеми доменного процесу проаналізовано зміну показників плавки в міру наближення складу газу в зоні сповільненого теплообміну до рівноважного за реакцією відновлення монооксиду заліза газами до і після впровадження вдування до горну пиловугільного палива. Визначено мінімальні теоретично можливі ступені прямого відновлення по М.О. Павлову, витрати коксу, твердого палива та газу-відновника. Проведено порівняння для розглянутих режимів роботи печі ступенів використання газу, комплексного показника відновлювальних процесів, критерію повноти протікання реакцій непрямого відновлення і показника ідеальності плавки. Показано доцільність визначення ступеня ідеальності доменної плавки за сумарною витратою твердого палива