Переробка відвальних металургійних шлаків - Kravchenko, V. P.; Taranina, E. V.; Lazarevskaya, U. A. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Розроблено технологічні схеми переробки відвальних доменних шлаків і суміші металургійних шлаків – відходів різних виробництв (шлак доменного виробництва; шлак сталеплавильного виробництва; шлак, отриманий в результаті виробництва спеціальних сталей, зола теплоелектростанцій), що мають складний мінералогічний склад, для отримання ряду цінних матеріалів з суттєвим еколого-економічним ефектом. Згідно зі схемою переробки відвальних доменних шлаків, крім відділення магнітної фракції, передбачається отримання будівельного щебеню, в’яжучого матеріалу і мікрозаповнювачів для отримання високоміцних бетонів. Комплекс устаткування виконаний за блочно-модульним принципом, де однотипна несуча металева конструкція кожного блоку, пов’язаного в складі комплексу консольними стрічковими конвеєрами, дозволяє встановити блок на сплановану поверхню промислового майданчика без фундаменту, що сприяє в разі необхідності переміщенню комплекса протягом зміни з мінімальним використанням підйомно-транспортних коштів. До складу комплексу входять блоки первинного грохочення, дрібного грохочення і дроблення, пневматичної і магнітної сепарації. Параметри і режими роботи технологічного устаткування, що входить до складу комплексу, регулюються в широких межах і дозволяють забезпечити високу ефективність переробки при мінливих властивостях початкової сировини. У технологічній схемі комплексної переробки суміші відвальних металургійних шлаків передбачається, крім отримання будівельних матеріалів, комплекс технологічних заходів по розкриттю сировини шляхом його магнітно-гравітаційної сепарації, що дозволяє забезпечити вміст металу в одержуваному скраповому концентраті (магнітному і немагнітному) до 95%, а прогнозний витяг скрапу – не менше 90...92%.