Про підвищення ефективності роботи нагнітальних станцій - Lukhtura, F. I.; Karnaukh, N. V.; Medvedieva, M. V.; Ivashin, V. Yu. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Розглянуто питання, пов’язані з деякими способами підвищення ефективності роботи нагнітальних станцій при нерівномірному їх навантаженні. Показані приклади добового і річного навантаження нагнітальних станцій, розглянуто характеристики графіків навантажень станції і споживання електроенергії: коефіцієнт заповнення (щільності) графіка навантажень або споживання, коефіцієнт використання максимуму навантаження, коефіцієнт нерівномірності графіка навантаження, що залежать від складу і режиму роботи споживачів продукції нагнітальних станцій. Для оптимального розподілу навантажень при паралельному і послідовному включенні нагнітачів агрегати великої потужності повинні працювати з максимальним ККД, а регулювання подачі (пікових навантажень) при паралельному включенні і регулювання напору при послідовному доцільно здійснювати насосами малої потужності з менш значущим ККД. Для визначення оптимальної частки пікових установок для покриття пікових навантажень нагнітальних станцій використана математична модель на основі співвідношення Россандера. Економічним критерієм, що визначає доцільність введення того чи іншого типу пікових установок і їх питому вагу на станції, є мінімум приведених витрат по станції в цілому. На основі аналізу цього рівняння розглянуто варіант розподілу навантаження між двома типами установок: піковими і іншими установками станції з урахуванням змінної частини наведених витрат по станції, що враховують середньорічну питому витрату електроенергії і її розрахункову вартість, величину і питомі капіталовкладення в установки і їх ефективність, амортизаційні відрахування по установкам та ін. Введення пікових «потужностей» дозволяє підвищити коефіцієнт навантаження станції, при цьому коефіцієнт заповнення графіка навантаження збільшується, що призводить до зниження питомої витрати електроенергії. Показано суттєвий вплив зазначених характеристик графіків навантаження на ефективність роботи нагнітальних станцій