Нерівномірність проплавлення основного металу розплавом зварювальної ванни при наплавленні - Leshchinskiy, L. K.; Matvienko, V. M.; Zdorev, V. M.; Zhyzhoma, O. I.; Bogdanov, I. V.; Pisarev, A. K.; Pavlyuk, M. P. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Наведені дані, які показують, що при наплавленні одним і двома стрічковими електродами від параметрів режиму залежить співвідношення дугового і шлакового процесів, напрямок та інтенсивність потоків в зварювальній ванні, що впливає на нерівномірність проплавлення основного металу. Аналіз результатів експериментів показує, що виникнення нерівномірного проплавлення пов’язано з механізмом теплообміну між розплавом ванни та основним металом. Це в значній мірі впливає на нерівномірність абсолютного значення глибини проплавлення. В умовах наплавлення двома стрічковими електродами абсолютне значення, нерівномірність, а також асиметрія поперечного перерізу зони проплавлення основного металу, залежать від співвідношення струмів в стрічкових електродах. Це впливає на характер процесу наплавлення під флюсом, розподіл теплової енергії по ширині джерела, формоутворення зварювальної ванни, об’єм розплавленого металу, площу поперечного перерізу та глибину проплавлення основного металу. При рівному значенні струмів в обох електродах нерівномірність розподілу температури та швидкостей потоку в ванні призводять до заглиблення проплавлення в середині ванни. Коли доля струму у другому (в напрямку наплавлення) електроді зростає до 0,6, збільшується інтенсивність циркуляції розплавленого шлаку, його температура вирівнюється, що впливає на швидкість потоку металевого розплаву i його рівномірність по ширині зварювальної ванни. Різність найбільшої й середньої температури, ентальпії та в’язкості розплаву ванни зменшується, як i швидкість потоку. Це підтверджується даними експериментів та показує зниження нерівномірності глибини проплавлення