Оцінювання якості змішування порошкоподібних компонентів порошкових електродних матеріалів - Belik О. G. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2018)
Запропоновано методику оцінювання якості змішування порошкоподібних компонентів різної грануляції і технологічних властивостей при виробництві порошкових електродних матеріалів. Для отримання якісних порошкових електродних матеріалів, що забезпечують необхідний хімічний склад в наплавленому металі, необхідна ретельна підготовка суміші порошкоподібних компонентів, яка дозволить отримати рівномірний їх розподіл в профілі оболонки порошкового електроду. Підготовка суміші порошкоподібних компонентів характеризується ефективністю змішування. Дослідження щодо визначення якості змішування проводилися з використанням двоконусного змішувача при різній швидкості обертання змішувача та тривалості перемішування частинок карбідів вольфраму та частинок легуючих добавок, таких як порошки нікелю і марганцю. Після певної тривалості перемішування з певною швидкістю обертання змішувача отримана суміш висипалася з утворенням конусоподібної маси. Відбір проб з конусоподібної маси проводився з 6 точок з урахуванням можливої сегрегації і сепарації змішаних компонентів. Оцінку ефективності змішування проводили при швидкостях обертання 6÷42 об/хв з тривалістю перемішування 0,5÷10,5 годин. Найбільш високі показники ефективності змішування порошкоподібних компонентів досліджуваних складів досягаються при дотриманні оптимального поєднання швидкості обертання змішувача та тривалості процесу змішування, що дозволить забезпечити водоспадний характер переміщення суміші в змішувачі. Дотримання цих параметрів при проведенні технологічної операції змішування порошкоподібних компонентів дозволить підвищити якість вироблюваних порошкових електродних матеріалів із заданими зварювально-технологічними властивостями