Розподіл матеріалів по радіусу колошника при завантаженні в доменну піч роздільних коксових і рудних подач - Semakova, V. B. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
Мета статті – аналітично дослідити розподіл шарів рудних матеріалів і коксу по радіусу доменної печі після завантаження конусним завантажувальним пристроєм роздільними чотирискіповими подачами при підвищенні рудного навантаження на кокс з 3,5 до 5,0 кг/кг. Проаналізовано зміну радіальних рудних навантажень при завантаженні доменної печі роздільними збільшеними рудними і коксовими подачами за допомогою конусного завантажувального пристрою. При завантаженні циклу подач 4Р↓ 4К↓ з розташуванням гребеня матеріалів у стін печі на пологу поверхню засипу характер розподілу рудних навантажень по радіусу колошника залежить від співвідношення кутів природного укосу та об’ємів рудних матеріалів і коксу. Проаналізовано зміну співвідношення висот рудних і коксових шарів по радіусу печі при підвищенні загального рудного навантаження в циклі подач. Порівняння розподілу шарів рудних матеріалів по радіусу колошника показало, що при завантаженні агломерату зменшення загального рудного навантаження забезпечує формування у вісі печі газопроникної зони, заповненої коксом, що сприяє створенню осьового газового потоку. При підвищених рудних навантаженнях у циклі подач осьовий стовп шихти представлено сумішшю агломерату і коксу, що знижує його газопроникність. Робота доменної печі з використанням окатишів, які мають менший кут природного укосу порівняно з агломератом, характеризується створенням у центрі колошника зони зі зниженою газопроникністю, яка заповнена рудним матеріалом, і розвитком периферійного газового потоку. Підвищення рудного навантаження більш 4,5 кг/кг у циклі з двох роздільних збільшених подач коксу та рудних матеріалів і частки окатишів у шихті потребує вдосконалення режимів завантаження доменних печей