Підвищення тріщиностійкості та зносостійкості при високошвидкісному наплавленні на низькій погонній енергії - Shchetinin, S. V.; Shchetinina, V. I.; Koval О. V.; Nikitenko, P. V.; Khaled, Elsaed (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
Опорні валки, які запобігають прогину і поломці робочих валків, працюють в умовах високих питомих тисків і виготовляються з високовуглецевої сталі, схильної до утворення гарячих і холодних тріщин. Тому підвищення тріщиностійкості і зносостійкості є важливою науково-технічною проблемою. Найбільш ефективно підвищення тріщиностійкості шляхом збільшення швидкості наплавлення, при підвищенні якої знижується погонна енергія. Швидкість наплавлення визначає тепловкладення і термічний цикл. З підвищенням швидкості наплавлення внаслідок зниження погонної енергії тепловкладення і максимальна температура зменшуються, швидкість нагріву і охолодження зростає. Пропорційно швидкості зварювання підвищується швидкість кристалізації і зменшується час існування зварювальної ванни в рідкому стані. В результаті зерна не встигають вирости, і забезпечується дрібнозерниста структура. Внаслідок зменшення тепловкладення знижуються зварювальні напруги. Подрібнення мікроструктури і зниження зварювальних напруг підвищують тріщиностійкість наплавленого металу. При високошвидкісному наплавленні на низькій погонній енергії зменшується тепловкладення і енергія, зі зниженням якої внаслідок зменшення міжатомної відстані і збільшення міжатомних сил зв’язків, збереження рівноваги і мінімуму енергії тріщиностійкість наплавленого металу підвищується. Мінімум енергії – максимум якості. Розроблено процес високошвидкісного наплавлення на низькій погонній енергії, який забезпечує зменшення тепловкладення в основний метал і термічного циклу, зниження зварювальних напруг, подрібнення мікроструктури, запобігання утворенню гарячих і холодних тріщин, підвищення тріщиностійкості і зносостійкості опорних валків