Дослідження контактно-втомної пошкоджуваності поверхні зразків із сталей 15Х і 90ХФ - Shiryaev О. V.; Shiryaev, I. A.; Razinkin, E. M.; Shklyaruk, O. S. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
Виконано порівняльний аналіз відомих досліджень контактно-втомної пошкоджуваності як зразків для контактно-втомних випробувань, так і різних деталей. Показано, що досить повно розроблено механізм утворення викришування в області контакту, визначені причини появи мікро- і макродефектів, сукупності компонентів напруженого стану, що призводять до появи викришування. Встановлено стадії розвитку мікровикрошек і подальшого крихкого руйнування поверхневого шару. На підставі проведеного аналізу зроблено висновки про відсутність кількісних характеристик процесу контактно-втомного пошкодження поверхні, утворення і розвитку викришування, а також розподілу контактно-втомних пошкоджень поперек доріжки контакту. Наведено дані про зміну шорсткості поверхні, що контактує, для зразків із загартованих сталей в абсолютних величинах, однак не представлено узагальнений аналіз цього змінення в відносних величинах. На основі виконаних досліджень уточнено особливості утворення і розвитку контактно-втомних пошкоджень на поверхні циліндричних зразків. Наведено зміну розмірів максимальних викрошек для зразків, не зміцнених і зміцнених за допомогою поверхневого пластичного деформування. Встановлено залежності розподілу мікро- і макровикрошек поперек доріжки зразків з середньовуглецевої незагартованої і високовуглецевї загартованої сталей, залежності зміни глибини макровикрошек від контактних напружень і числа циклів, а також проведено аналіз змінення відносної шорсткості поверхні для валкових сталей різної твердості. Запропоновано емпіричні залежності для визначення тривалості підробітки поверхні, та максимального зниження ії шорсткості, а також строку служби деталі до контактно-втомного руйнування