Фактори, що впливають на роботу транспортно-технологічної системи промислово-аграрного регіону Східної України в умовах дерегуляції вантажопотоків - Berestovoy, A. M.; Zinchenko, S. G.; Khlestova, O. A. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
У статті розглянуто оцінку зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на показники роботи транспортно-технологічної системи промислово-аграрного регіону Східної України в умовах дерегуляції вантажопотоків. Транспортно-технологічна система регіону, основою якої є морський порт, поєднує на своїй території роботу різних видів транспорту: залізничного, автомобільного, морського та фіксованих видів транспорту. На роботу цієї системи впливають багато різних факторів, особливо в умовах дерегуляції вантажопотоків прилеглого регіону. Тому дослідження, спрямовані на оцінку факторів, що впливають на показники роботи інфраструктури транспортно-технологічних систем в умовах дерегуляції вантажопотоків, слід вважати актуальними. Моделювання ефективності розвитку такого складного транспортно-технологічного комплексу, як морський порт, можливе на багатокритеріальній основі. Найближчим до розглянутого є спосіб, що представляє собою математичний опис роботи процесів та об’єктів системи в умовах дерегуляції вантажопотоків, а також саму систему процесів. Спосіб побудови моделі базується на порівнянні факторів, що впливають на транспортно-технологічну систему, їх групуванні та оцінюванні. Метою дослідження є максимальна ефектометрічна корисність всіх процесних елементів, що складається з еффектометричної корисності кожного процесного елемента системи за умов мінімуму витрат всіх еффектометрічних показників (робіт). Були вивчені різні фактори, що впливають на морський порт регіону Східної України в умовах дерегуляції вантажопотоків, побудовано логістико-ефектометричну модель оцінки корисності роботи транспортно-технологічної системи. Визначено, що зменшення витрат ресурсів є основою для підвищення ефективності та продуктивності роботи морського порту в умовах дерегуляції вантажопотоків. Робота інфраструктури транспортно-технологічної системи передбачає певні заходи, що впливають на її безперебійне функціонування. Аналіз логістико-ефектометричної моделі показує, що функціонування транспортно-технологічної системи залежить від впливу певного комплексу факторів різного типу, що вимагає оцінки її роботи на багатокритеріальній основі. Результатом дослідження є групування факторів, запропонована модель оцінки показників роботи транспортно-технологічної системи промислово-аграрного регіону