Про екологічний стан атмосфери навколо промислових районів м. Маріуполя - Lukhtura, F. I. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2019)
Вміст кисню в атмосферному повітрі міст, а також в житлових, офісних і виробничих приміщеннях є найважливішим фактором самопочуття і здоров’я городян. При високій температурі і високій абсолютній вологості приземного повітря вміст кисню в атмосферному повітрі мінімальний, і люди можуть відчувати ознаки гіпоксії. У промислових південних містах, до яких відноситься м. Маріуполь (Україна), існують додаткові чинники, що ускладнюють дихання людини: більш висока (щодо території, що оточує місто) температура повітря і забрудненість атмосфери, в т. ч. чадним газом і зваженими частинками. Це призводить в умовах аномальної спеки і промислових викидів до підвищення захворюваності і смертності міського населення. Точні виміри парціального тиску і парціальної густини кисню вимагають спеціального обладнання і методик, оскільки процентний вміст кисню в атмосферному повітрі досить великий, а його зміни відносно малі. Більшість сучасних приладів, які використовуються міськими службами моніторингу атмосфери, орієнтовані на вимір істотних відхилень вмісту кисню від норми. Служби моніторингу складу повітря зазвичай не вимірюють щільність кисню, мабуть, через неявного припущення нікчемного впливу зміни метеоумов на його утримання. Крім того, вимірювання малих змін вмісту кисню в приземному повітрі є досить складним технічним завданням. У роботі представлена спроба аналітичного визначення розподілу концентрацій кисню в приземних шарах атмосфери навколо місць стоку кисню з атмосфери на металургійних підприємствах Маріуполя, приведена аналітична модель стоку кисню з приземного шару на основі теорії «зворотного струменя» в одновимірній постановці. Отримано відповідні ізолінії концентрацій на різних відстанях від місць стоку кисню. При цьому концентрація кисню знижується обернено пропорційно відстані від стоку, що дозволяє досить просто оцінювати розподіл концентрацій в приземному шарі атмосфери навколо металургійних підприємств при відомих координатах місць його стоку в безвітряну погоду. Проаналізовано просторову мінливість і епізоди аномального вмісту кисню в приземному повітрі в контексті їх можливого впливу на самопочуття людей