Про чинники, що визначають рівень енергії активації самодифузії в металах - Tkachenko, F. K.; Miroshnichenko, V. I.; Tkachenko І. F. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2014)
У роботі виконаний аналіз тісноти кореляційного зв’язку між енергією активації самодифузії і теплофізичними параметрами, а також величиною активаційного об’єму. Встановлений відносно слабкий зв’язок між енергією активації і активаційним об’ємом дає підставу передбачати, що активаційний об’єм, обчислений в рамках теорії Грюнейзена, не визначає однозначно рівень енергії активації самодифузії. Звернено увагу на високу міру тісноти зв’язку (R2=1) енергії активації від кінетичної енергії електронного газу.