Дослідження причин утворення поверхових дефектів рейок - Trotsan, A. I.; Kaverinskiy, V. V.; Nosochenko О. O.; Koshulé, I. M. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2014)
Методами оптичної та растрової електронної мікроскопії, а також мікрорентгеноспектрального аналізу вивчені особливості поверхових дефектів, що спостерігаються у рейках. Встановлено, що вони являють собою плівки, розкатані тріщини, газові пузирі, рванини, які можуть бути заповнені окислами складного складу, окалиною та алюмосилікатами, що утворилися в процесі сталеплавчгї і прокатної переробки блюмів і рейок. Показано, що утворенню поверхових дефектів рейок може сприяти наявність у металі згуртувань оксидних і алюмосилікатних включень