Поверхневі модифікації зносостійких сталей методами індуковання метастабільних аустенітних структур - Cheiliakh, Ya. O.; Cheiliakh, O. P.; Chigarev, V. V.; Shimizu, Kazumichi; Noguchi, Toru; Odenay, Abubaker Abulgasem; Kabellu, Abdulmagid M.R. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2014)
Проблема створення нових економічних наплавлювальних матеріалів, що не містять дорогі компоненти (Ni, Мо, Nb, W та інші) і нових зміцнюючих технологій для сталей актуальні і сучасні для багатьох країн. Одним з шляхів вирішення цієї проблеми - створювати метастабільні стани аустеніту і реалізовувати в процесі зношування деформаційні мартенситні γ→α′ перетворення (ДМП), що супроводяться виділенням карбідів, карбонитридів або інших інтерменталлідних з’єднань із збагачених фаз в наплавлених шарах. Мета цієї роботи - розвивати нові економічні (безнікелеві) порошкові наплавлювальні матеріали і нові технології поверхневого зміцнення, що забезпечують ефекти деформаційного самозміцнення в процесі зношування для підвищення характеристик і зносостійкості поверхневих шарів. Отримали розвиток нові шляхи і процеси створення поверхневих модифікацій фазово-структурних станів метастабільного аустеніту: електро-дугове наплавлення порошковими електродами метастабільних Fe-Cr-Mn марок сталей аустенітного, аустенітно-мартенситного і мартенситного класів, без термічної обробки, і у поєднанні з подальшими гартуванням, старінням, термоциклічною обробкою для регулювання ступеня метастабільної аустеніту (залежного від необхідного опору зношуванню та інших механічних властивостей); плазмова, електронно-променева або лазерна обробки з різним ступенем нагріву і плавлення (при необхідності у поєднанні з регулюючою термічною обробкою) легованих сталей різних структурних класів і призначення