Розпізнавання облич за допомогою згорнутої нейронної мережі - Проніна , О.І.; Юхно , Д.В.; Альошин , С.В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
В статті розглядається тема розпізнавання обличчя за допомогою згорнутої нейронної мережі, яка може на основі проведеного тренування з обмеженою кількістю світлин розпізнати та ідентифікувати людину в реальному часі. В рамках роботи було проведено аналіз наукових публікацій існуючих методів розпізнавання та вилучення об’єктів на зображені. Виявлено, що використання вже існуючого апарату класифікаторів Хаара має ряд недоліків, тому необхідно покращити та модифікувати цей класифікатор. Були визначені основні критерії, що необхідно модифікувати в стандартному класифікаторі для його покращення. Був виявлений загальний алгоритм для роботи зі зображенням при розпізнаванні. Для реалізації була побудована математична модель нейронної мережі та класифікатора. В експериментальних дослідженнях було проведено навчання нейронної мережі та її тестування на різних варіантах відображення обличчя на світлинах. Для визначення адекватності роботи розробленої згорнутої нейронної мережі було проведено тестування на визначення помилок.