Створення симуляційної моделі руху автобусів на міських маршрутах - Дашдаміров , Ф.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2020)
Обґрунтовано доцільність розробки імітаційних моделей для дослідження роботи автобусів на міських автобусних маршрутах. Показані основні переваги застосування імітаційних моделей. Для побудови моделі автобусного маршруту найбільш підходить симуляція, що заснована на агентому моделюванні. У роботі показані основні недоліки розроблених імітаційних моделей на ранніх версіях програми Anylogic. Розроблено методику побудови моделі симуляції роботи автобусного маршруту за допомогою інструментів програмного забезпечення Anylogic 8.5.2., яка враховує рух автобусів у загальному транспортному потоці. Це може допомогти розробникам розкладів руху автобусів враховувати транспортну щільність. Дана послідовність використання інструментів програми для введення даних пасажиропотоку і роботи автобусів за маршрутом. Для введення параметрів руху запропоновано використання бібліотеки Road, а для введення параметрів руху пасажирів – бібліотеки Pedestrian. З метою спостереження руху автобусів в загальному транспортному потоці введення параметрів транспортного потоку також передбачається з використанням бібліотеки Road. Запропонована методика дає можливість стежити за рухом автобусів як існуючих маршрутів, так і тих, що проектуються. Для автобусних маршрутів з співпадаючими зупинками прийнято доцільним облік пропускної спроможності кожної зупинки. При великій кількості маршрутів, які використовували однакову зупинку, можна розподілити зупинки відомим методом, на який є посилання у статті. У роботі розроблені логічні схеми для побудованої симуляційної моделі автобусних маршрутів з співпадаючими зупинками, а також автобусних маршрутів з однаковими початковими зупинками. Для підвищення якості обслуговування пасажирів запропоновано облік закономірностей прибуття пасажирів у пункти зупинки автобусного маршруту. У логічній схемі показані інструменти та програмні коди для введення параметрів прибуття пасажирів і їх зміни