Вплив цементації та загартування СВЧ на характеристики дифузійного шару сталі 25ХГТ - Рябікіна , М.А.; Чейлях , О.П.; Максимишина , О.С. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
У цій статті виконано дослідження структури та властивостей навуглецьованих покриттів на сталі 25ХГТ, отриманих методами поверхневого зміцнення, а саме – газовою цементацією, загартуванням СВЧ від температур 800-1000ºС та відпуском при 200ºС. Вивчено особливості структури дифузійного шару, показано, що при всіх варіантах термічного зміцнення мікроструктура сталі 25ХГТ є сумішшю мартенситу, залишкового аустеніту і карбідів (М+Азал.+К). З підвищенням температури загартування в поверхневому шарі безструктурний мартенсит замінюється голчастим мартенситом. Максимальна кількість залишкового аустеніту (≈40%) спостерігається при температурах загартування 800 і 1000°С; структура серцевини – маловуглецевий мартенсит. Встановлено, що оптимальні властивості: мікротвердість поверхні HV=870 МПа та коефіцієнт відносної зносостійкості ε = 1,5 – отримані загартуванням СВЧ від 1000ºС і, можливо, обумовлені подальшим деформаційним перетворенням залишкового аустеніту на мартенсит. Випробування на твердість та знос представлені у графічній формі, обговорені результати та зроблені висновки. Рівнянням Фіка за допомогою функції помилок erf(x) визначено розрахункову концентрацію вуглецю по глибині шару сталі 25ХГТ після цементації в інтервалі 820-960°С. Моделюванням газової цементації в умовах машинобудівного підприємства «МАГМА», Маріуполь: t = 950°С, τ = 12 годин, на поверхні дифузійного шару розрахункова концентрація вуглецю сягає 1,2%, дорівнює вихідній концентрації 0,25% на глибині ХП =1,75 мм. При цементації зазвичай контролюють ефективну товщину шару при 0,45% С (HRC50) – ХЕ =1,25 мм. Збільшення ХЕ підвищує міцність, контактну витривалість шестерень і термін служби трансмісійної системи в цілому, навпроти, занадто велика глибина навуглецювання може призвести до зниження міцності зачеплення зубчастих передач внаслідок різної величини ХЕ зовнішньої та внутрішньої шестерень, зростання складності технологічного циклу. Розраховані параметри ХП і ХЕ корелюють з експериментальними кривими залежності мікротвердості сталі 25ХГТ від глибини шару