Методологія управління структуроутворенням при плазмовому модифікуванні вуглецевих та інструментальних сталей і сплавів - Самотугіна , Ю.С.; Безумова , О.А. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2021)
Для процесу плазмового поверхневого модифікування (наноструктурування) вуглецевих та інструментальних сталей і сплавів, згідно структурної теорії міцності, основний механізм зміцнення пов’язаний з утворенням перешкод або бар’єрів на шляху рухомих дислокацій. Цими бар’єрами можуть бути домішкові атоми, межі зерен, надлишкові дисперсні фази та інші. При цьому одночасно реалізується декілька механізмів. Розроблено методологію управляння структуроутворенням в металах при плазмовому поверхневому модифікуванні і науково-методологічний комплекс для практичної реалізації